مدیر پایگاه میراثملی فرحآباد ساری عنوان کرد:
سمیه کریمی-صدای نکا؛آرمان ارشادی امروز در بازدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ضمن معرفی چگونگی شکلگیری شهر تاریخی فرحآباد و پیشینه این اثر شاخص،افزود: این شهر در سال ۱۰۲۱ ه.ق بدستور شاه عباس به عنوان یک شهر بندری با پلانی شبیه میدان نقش جهان اصفهان ساخته شد که در زمان آبادانی علاوه بر بنای مسجدمدرسه شاه عباس؛،پل صفوی جهت ارتباط با محلات شرقی روخانه تجن، حمام صفوی که در آن زمان حمام شهر بود؛،کاخ جهان نما جهت استقرار شاه و خانواده در زمان حضور در فرحآباد؛،میدان شهر و بازار اطراف میدان را داشته که متاسفانه بعد از حملات قزاقها از سمت دریای مازندران از بین رفت.
وی ادامه داد: سالم ترین بنای باقیماندهٔ از آن همین مسجدمدرسهٔ شاه عباس بود که با توجه به تخریب زیاد از سال ۱۳۴۱ خورشیدی مرمت آن آغاز شد، در اسفند ۱۳۵۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و بعد از یک وقفه در دههٔ ۷۰ دوباره مرمت آن از سر گرفته و در اواخر دههٔ ۸۰ به شکل کنونی درآمد.
ارشادی تصریح کرد: با توجه به اهمیت این بنا و اینکه بزرگترین مجموعه صفوی شمال کشور محسوب میشود در سال ۱۳۸۷ به عنوان یکی از پایگاههای میراث ملی تاسیس و شروع به فعالیت کرد.
مدیر پایگاه میراث ملی فرح آباد خاطرنشان کرد: آخرین پژوههشهای گسترده باستانشناسی در سال ۱۳۹۱ به سرپرستی عبدالمطلب شریفی در محوطهٔ کاخ جهان نما و سال ۱۴۰۰ به سرپرستی محمدآرمان ارشادی در محدودهٔ حمام صفوی انجام شد که با عدم تخصیص بودجه ادامه نیافت و به همان شکل حفظ شد.
وی ادامه داد: در سال جاری در راستای جذب گردشگر و معرفی بیش از پیش این اثر شاخص در سطح ملی و بینالمللی و در مسیر اجرای بخشی از نظام نامه پایگاههای میراث ملی و جهانی، کارهای فرهنگی قابل توجهی صورت گرفت که حضور گردشگران را در این مجموعه نسبت به سالهای گذشته حدود سه برابر کرد.
ارشادی به راه اندازی کتابخانه دیجیتال، ایجاد بانک سفال و مواد فرهنگی مکشوفه از کاوشهای باستان شناسی، نمایشگاه عکسهای قدیمی مسجدمدرسهٔ فرحآباد، برپایی نمایشگاه خوشنویسی و گرافیک، راهاندازی کارگاه زندهٔ نساجی سنتی برند افشانزاده، اتاق استراحت موقت مهمان، دعوت از هنرمندان شناخته شده منطقهای و ملی جهت معرفی این اثر، برگزاری ورکشاپهای تخصصی و مرتبط با میراث فرهنگی؛ تاریخ و هنر، صنایع دستی، عکاسی، معماری و … بخشهای از اقدامات انجام شده این پایگاه برشمرد.
مدیر پایگاه میراث ملی فرح آباد افزود: علاوه بر درخواست اعتبار جهت مرمت و حفاظت سالانه در پاییز سال جاری، طرحهای شاخصی به اداره کل پایگاهها اعلام شده که امیدواریم بعد از تصویب طرح و تخصیص بودجه شاهد اتفاقات خوبی در پایگاه باشیم.
وی عناوین طرح و مدت زمان اجرا در صورت تخصیص بودجه درخواستی را تهیه و تدوین طرح پلان مدیریت مجموعه صفوی با مدت زمان اجرا: ۱ سال، خاکبرداری؛ حفاری؛ مرمت؛ تبدیل به سایت موزه و حفاظت محوطه کاخ جهاننما با مدت زمان اجرا: ۵ سال، مرمت و احیای پل صفوی با مدت زمان اجرا: ۳ سال، کاوش مرمت، احیاء و حفاظت حمام صفوی با مدت زمان اجرا: ۵ سال اعلام کرد.
ارشادی خاطرنشان کرد: سالهای اخیر پلاکهای ضلع جنوبی مسجد مدرسه خریداری شده و اکنون نیازمند تملک سه پلاک در ضلع شرقی و سه پلاک در ضلغ غربی که در حریم این اثر قرار دارند،هستیم.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰