از طلایی شدن شالیزارها تا نگرانی از دلالان و واردات؛

آغاز رسمی برداشت برنج در مازندران؛ دغدغه کشاورزان از سوداگری و واردات بی‌رویه

با طلایی شدن خوشه‌های برنج در شالیزارهای مازندران، برداشت رسمی این محصول با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی آغاز شد و این در حالی است که نگرانی‌هایی جدی درباره قیمت‌گذاری ناعادلانه، فعالیت دلالان و زمزمه‌های واردات بی‌رویه برنج، دل کشاورزان را به شور انداخته است؛ مسائلی که سود حاصل از دسترنج یک ساله‌شان را تهدید می‌کند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۴
کد خبر : 11894

سمیه کریمی-صدای نکا؛شالیزارهای مازندران، پس از دو ماه و نیم سرسبزی، اکنون رنگ طلایی به خود گرفته و خوشه‌های برنج آماده برداشت شده‌اند تا امنیت غذایی بخش عمده‌ای از جمعیت ایران را تأمین کنند.

امروز، با حضور مجید آنجفی، معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت، برداشت برنج در مزارع یکی از روستاهای شهرستان ساری به‌طور رسمی و مکانیزه آغاز شد. این آغاز اما با دلهره‌ها و نگرانی‌هایی برای کشاورزان همراه است.

کشاورزان به یاد دارند که سال گذشته محصولشان را نهایتاً کیلویی ۸۸ هزار تومان فروختند، در حالی که در اواخر سال قیمت برنج به ۲۲۰ هزار تومان و در زمان کشت جدید به ۲۵۰ تا ۳۲۰ هزار تومان رسید؛ قیمت‌هایی که برای آن‌ها هیچ سود و منفعتی نداشته و ندارد، زیرا در آن زمان برنجی برای فروش در اختیارشان نبوده است.

این روزها کشاورزان در هر محفلی می‌شنوند که “نرخ جدید و مصوب برنج برای کشاورزان از سوی شورای نرخ‌گذاری اعلام می‌شود” یا “با محتکران و اخلالگران کالاهای اساسی برخورد قاطع صورت می‌گیرد”. این مباحث، برای آن‌ها این معنا را دارد که چشم طمع سودجویان و دلالان برنج بر حاصل دسترنج آن‌ها دوخته شده است، همان‌گونه که سال‌هاست چشم داشته‌اند و عاملی بر این نابسامانی نرخ برنج، آن هم نرخ واقعی و به‌حق برای برنج‌کاران هستند.

اکنون، در آخرین روز از اولین ماه فصل تابستان و در روزی با دمای نزدیک به ۴۰ درجه سانتی‌گراد، برداشت برنج آغاز می‌شود. این در حالی است که در آن‌سوی قضیه، زمزمه واردات بی‌رویه برنج نیز شنیده می‌شود. وارداتی که طی سال‌های گذشته سه ماه پس از برداشت کامل برنج داخلی اتفاق می‌افتاد، سال جاری به‌خاطر قیمت بی‌سابقه بالای این محصول، تصمیم بر وارد کردن آن در زمان آغاز تولید داخلی، در دستور کار قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه اگر واردات برنج را در فصل برداشت داریم، اما حمایت از تولیدکنندگان و برنج داخلی با تمام قوا و بر اساس برنامه‌ریزی با نظارت دقیق دولت انجام می‌شود، افزود: نظارت بر بازار برنج تولید داخل با تمام ظرفیت در حال انجام است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت برداشت برنج در مزارع با اشاره بر اینکه قیمت عرضه برنج تولید داخل بر اساس قیمت پایه تمام شده و سود منطقی تولیدکنندگان است، گفت: شالیکاران نگران بازار و قیمت برنج نباشند، پیش‌بینی‌های انجام شده نشان می‌دهد که سال زراعی مناسبی در تولید برنج داریم.

آنجفی با تاکید بر اینکه با توجه به تداوم خشکسالی و محدودیت منابع آبی سال‌جاری بین ۱.۶ تا ۱.۸ میلیون تن برنج در کشور تولید شود، تصریح کرد: برنامه اجرای طرح جهش تولید برنج در دستور کار است تا بتوان پایداری تولید این محصول را در کشور حفظ کرد.

وی با بیان اینکه در این طرح روش‌هایی چون خشکه کاری برنج، توسعه مکانیزاسیون و بهبود تغذیه گیاهی همراه با انتقال یافته‌های نوین تحقیقاتی و علمی به کشاورزان انتقال می‌یابد و در برخی مناطق استان‌های گلستان، مازندران و گیلان اجرا می‌شود تا کاهش مصرف آب دنبال شود و میزان تولید در واحد سطح نیز افزایش پیدا کند، یادآور شد: پیش‌بینی می‌شود که سال‌جاری با برداشت از سطح ۲۳۰ هزار هکتار شالیزار در این استان، حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن شلتوک تولید شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت برداشت برنج در مزارع برنجکاری را یکی از مهمترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان دانست و گفت: با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تأمین می‌شود؛ این استان تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

وی با تاکید بر اهمیت بهره‌وری محصولات کشاورزی اظهار داشت: بررسی‌ها نشان می‌دهد نهاده‌های کشاورزی بدون کیفیت و مقدار و اندازه تولید آن در کشور هنوز مناسب نیست و نهاده‌های کشاورزی برای سال زراعی آینده هم تأمین شده است.

آنجفی با بیان اینکه سالانه ۲.۴ میلیون تن کود شیمیایی اوره باید برای کشاورزی کشور تأمین شود و شرکت‌های تولیدی کودهای شیمیایی باید اولویت را برای کشاورزان کشور قرار بدهند، تصریح کرد: همسو با رویکرد دولت چهاردهم هر گونه سهل‌انگاری پیگیری می‌شود و اجازه نخواهیم داد تا این شرکت‌ها با هدف سود بیشتر صادرات را انجام بدهند.

وی ادامه داد: موضوع در دولت چهاردهم با جدیت از هم‌اکنون در حال پیگیری است و مقرر شد تا شرکت‌های تولیدکننده کود شیمیایی در مدت ۹ ماه تعهدات خود را برای تأمین کود شیمیایی نسبت به وزارت جهاد کشاورزی عملی کنند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت افزود: کودهای شیمیایی پاییزه کشاورزان برای سال زراعی آینده به‌زودی عملیاتی خواهد شد و یارانه بذر به مبلغ دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به عنوان مطالبات شرکت‌ها در حال پرداخت است تا در تولید و تأمین بذور مورد نیاز سال زراعی آینده با چالش مواجه نشویم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.